Monday, July 18, 2016

Western Cyclades! Refreshing summer holidays 2015!! - Δυτικές Κυκλάδες! Αναπολώντας τις καλοκαιρινές διακοπές 2015!!


Big blue, Milos !
August 2015. We visited Sifnos island with inflatable boat.  An island that we have always wanted to visit as to get a closer look to its legendary cuisine, its pottery tradition, to see the picturesque cobbled alleys with their typical whitewashed settlements and its local people. 

Apollonia is the capital of the island, famous for its main paved pedestrian zone, where you can sit for a drink or food or you can walk its narrow streets as to see old churches and many shops. It is amphitheatrically built in the center of the island.

Artemonas, the village which is very close to Apollonia, exudes class via its neoclassical houses. The traditional touch is most evident in comparison with Apollonia. You can see traditional potteries, bakeries and patisseries.

Vathy beach, Sifnos.
The island belongs to  Western Cyclades and is very close to Kimolos, Polyaigos, Serifos, Antiparos and Milos; thus, it was an ideal destination for ever-so-unforgettable island hopping. We did it!!   Western Cyclades took our breath away!!
Antiparos. Salted fish ("gouna") cooked by the sun!
Despotiko: smal isolated island, south to Antiparos!

Despotiko island.























Kimolos: Prassa beach!

Milos: Sarakiniko

Milos


Our base was in Sifnos. We stayed in Chrysopigi-Floras apartments where we enjoyed her hospitality.
Sifnos: Sunrise at Chrysopigi. View from Flora's apartments!
Local dishes tasted: chickpea soup in "skepastaria" (the name called the traditional pot) where chickpeas are simmered with olive oil, bay leaf and onion. It is a typical local food that you can find in every restaurant and it is very delicious.
Capersalad. It tastes like "stifado" (greek food) but it is a hot salad, a well known traditional local appetizer.

"Mastelo" is a nice traditional dish with goat or lamb cooked on vine bunches.  
Sifnos: Apokofto beach

Sifnos: Faros beach

Sifnos, Chysopigi



Αύγουστος 2015 στη Σίφνο με φουσκωτό!  Ένα νησί που πάντα θέλαμε να επισκεφθούμε για να γνωρίσουμε από κοντά τη γνωστή κουζίνα τoυ, την αγγειοπλαστική του  παράδοση, να δούμε τα γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια του με τους κάτασπρους χαρακτηριστικούς οικισμούς του αλλά και τους κατοίκους του.
Στην πρωτεύουσα του νησιού την Απολλωνία, που τη χαρακτηρίζει ο κεντρικός πλακόστρωτος πεζόδρομός της, μπορείς να καθίσεις για ποτό ή φαγητό ή να περπατήσεις στα γραφικά σοκάκια της να δεις παλιές εκκλησίες και πολλών ειδών καταστήματα. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά και βρίσκεται στο κέντρο της Σίφνου. 

Ο Αρτεμώνας, το χωριό που βρίσκεται πολύ κοντά στην Απολλωνία, διαθέτει μία αρχοντιά μέσα από τα νεοκλασικά του σπίτια . Η παραδοσιακή πινελιά είναι πιο εμφανής σε σχέση με την Απολλωνία. Υπάρχουν πολλά εργαστήρια παραδοσιακής αγγειοπλαστικής, παραδοσιακοί φούρνοι και  ζαχαροπλαστεία.

Η Σίφνος ανήκει στις δυτικές κυκλάδες και είναι πολύ κοντά στην Κίμωλο, την Πολυαιγο, τη Σέριφο, την Αντίπαρο και τη Μήλο άρα και ιδανική για αφετηρία με σκοπό μικρές στάσεις δροσιάς και ξεκούρασης ανάμεσα στα τόσο γραφικά αυτά νησιά.  Αυτό κι αν ήταν δελεαστικό! Το τολμήσαμε! 
Δεσποτικό: Μικρό, απομονωμένο νησί, νότια της Αντιπάρου.
Κίμωλος, παραλία Πρασσα!

Πολύαιγος

Μήλος

Μήλος
Κατά την διάρκεια των διακοπών μας μείναμε στα δωμάτια της Kας Φλώρας στη Χρυσοπηγή κι απολαύσαμε τη ζεστή φιλοξενία της.
Ντόπια φαγητά που δοκιμάσαμε: ρεβυθάδα στη σκεπασταριά όπως λένε το παραδοσιακό τους τσουκάλι με το καπάκι που σιγοβράζουν τα ρεβύθια με το ελαιόλαδο, τη δάφνη και τα κρεμμύδια. Είναι χαρακτηριστικό φαγητό που το βρίσκεις παντού και πεντανόστιμο.
Καπαροσαλάτα. Θυμίζει στιφάδο αλλά είναι μία ζεστή σαλάτα, γνωστό παραδοσιακό ντόπιο ορεκτικό.
Το μαστέλο είναι ένα παραδοσιακό φαγητό με κατσίκι ή αρνί σε κλιματόβεργες. 

Κεραμοποιός στον Πλατύ Γιαλό Σίφνου!


Σίφνος, Χρυσοπηγή

No comments:

Post a Comment