Tuesday, March 8, 2016

Hellenic Cheese Cake

This is a Hellenic version of the classic cheese cake recipe.

For the crust:
  • 150 gr. Cretan barley rusk
  • 2 tbs honey
  • 1tsp ground cinnamon (optional)
For the cheese filling:
  • 180 gr. anthotyro cheese(traditional soft cheese , low in sodium, fat and cholesterol).
  • 150 gr. Greek yogurt 2%
  • 3 tbs stevia powder
  • 1 tsp lemon juice

Toppings:

Honey with nuts or
Marmalade without sugar or
Fresh fruits in small pieces or
Crushed dark chocolate
Greek spoon sweets ( fruits or vegetable preserved in syrup that are served on spoons)

In a blender stir together the crust ingredients till fully combined.

Divide between 4 small bowls or glasses. Press down firmly as to have a flat crust.

Go on with the cheese filling by beating together the anthotyro cheese with the yogurt, the stevia powder and the lemon juice till creamy.

Pour the filling evenly among the bowls or glasses over the crust.

Choose a topping and garnish!!


Αυτή είναι η ελληνική εκδοχή του κλασικού cheese cake.

Για τη βάση:
  • 150 γρ. Κρητικό κρίθινο παξιμάδι
  • 2 κουτ. σούπ. μέλι
  • 1 κουτ. γλ. κανέλα (προαιρετικά)
Για τη γέμιση τυριού:
  • 180 gr. ανθότυρο
  • 150 γρ. γιαούρτι 2%
  • 3 κουτ. σούπ. stevia
  • 1 κουτ. γλ. χυμό λεμονιού

Για την επικάλυψη:

Μέλι με ξηρούς καρπούς ή
Μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη ή
Φρέσκα φρούτα σε μικρά κομμάτια ή
Τριμμένη μαύρη σοκολάτα ή
Γλυκό του κουταλιού

Σε ένα μπλέντερ ανακάτεψε καλά τα υλικά της βάσης.

Χώρισε σε 4 μπολάκια ή ποτήρια πιέζοντας σταθερά προς τα κάτω ώστε να έχουν μια επίπεδη βάση.

Για τη γέμιση, μέσα στο μπλέντερ ανακατεύεις το ανθότυρο με το γιαούρτι, τη stevia και το χυμό λεμονιού μέχρι να γίνει το μείγμα αφράτο και κρεμώδες.

Ρίχνεις τη γέμιση ομοιόμορφα στα μπολ ή στα ποτήρια πάνω από τη βάση.

Επιλέγεις την επικάλυψη που σου αρέσει και καλή όρεξη!

2 comments: