Sunday, April 28, 2019

Stuffed goat (Υiomidi)





This is a traditional Easter recipe, sent by Mrs Maria from Aliveri, Evoia Island. It is a little bit troublesome recipe to make but it is really worth the trouble. Of course, it should be easier if you prepare it from the previous evening as to be ready for Easter lunch.

Ingredients
  • 1 goat about 9 kg (after cutting the hind legs)
  • 1kg rice
  • Goat liver, without the lungs
  • Ιntestines from the same goat
  • 200 gr parsley, finely chopped
  • 200 gr dill, finely chopped
  • 200 gr mint, finely chopped
  • 150 gr spring onions ,finely chopped
  • ¾ cup olive oil
  • 1 tbs flour
  • Some potatoes, quartered (optional version)
  • Salt, Pepper
     Mixture for the spread

     Olive oil, butter, mustard, lemon

Prepare the stuffing
  • Wash the liver and the intestines. Add the flour,  some lukewarm water and boil.
  • As soon as they are cool, cut them into small pieces.
  • Add the olive oil in the casserole and sauté the finelly chopped liver and intestines.
  • Add the spring onions, the parsley, the dill, the mint as well as salt and pepper.
  • Then add 2 cups of lukewarm water and let them boil for about 30΄.
  • Boil the rice according to the instructions of the packing, strain it and put it in the casserole along with the rest of the ingredients.

  • Wash and wipe the goat, salt and pepper well, inside out adding lemon juice.
  • Stuff the goat and sew it with cotton string keeping the stuffing inside.
  • Add the potatoes around the goat. Sprinkle with salt ,pepper and lemon juice.
  • Pour the mixture for the spread over the goat.
  • Cover the pan with aluminium foil.

  • Bake in preheated oven at 170ο C for about 6 hours.
  • During baking be sure it is liquid and add if necessary a little hot water or some more of the mixture for the spread.
  • Remove the aluminium foil and roast again for some more minutes until golden brown.
          Enjoy!!!!!!!!!!!!!




Γιομίδι (γεμιστό κατσίκι)
Παραδοσιακή πασχαλιάτικη συνταγή απο το Αλιβέρι της Εύβοιας. Είναι σίγουρα μπελαλίδικη αλλά το βέβαιο είναι πως θα σε αποζημιώσει με τη γεύση της. Για να γίνει πιο εύκολα και γρήγορα η όλη διαδικασία καλό θα είναι να γίνει η προετοιμασία απο το προηγούμενο απόγευμα.

          Υλικά
  • 1 κατσικάκι 9 κιλά περίπου (αφου κοπούν τα πίσω πόδια)
  • 1 κιλό ρύζι καρολίνα
  • 1 συκωταριά χωρίς πνευμόνια
  • 1 αντεριά από το ίδιο κατσίκι
  • 200 γρ. μαιντανό, ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 150 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • ¾ φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σουπ. αλεύρι
  • Λίγες πατάτες κυδωνάτες
  • Αλάτι, πιπέρι
         Μίγμα για το άλειμμα        
         Ελαιόλαδο, βούτυρο, μουστάρδα, λεμόνι

        Για την προετοιμασία της γέμισης
  • Πλένεις και βράζεις τη συκωταριά και τα εντεράκια προσθέτοντας 1 κουτ. σουπ. αλεύρι και λίγο ζεστό νερό.
  • Όταν κρυώσει την κόβεις σε μικρά κομματάκια μαζί με τα έντερα.
  • Σε μία κατσαρόλα βάζεις το ελαιόλαδο και σωτάρεις τη συκωταριά και τα έντεράκια
  • Προσθέτεις τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι.
  • Στη συνέχεια προσθέτεις 2 φλ. τσαγ. ζεστό νερό και τα αφήνεις να βράσουν για περίπου 30΄.
  • Βράζεις το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, το σουρώνεις και το ρίχνεις στην κατσαρόλα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.


  • Το κατσικάκι αφου το πλύνεις και το στεγνώσεις βάζεις μέσα έξω λεμόνι, αλάτι, πιπέρι.
  • Βάζεις τη γέμιση και ράβεις με ειδική κλωστή μαγειρέματος.
  • Το αλείφεις εξωτερικά με το μίγμα από ελαιόλαδο, βούτυρο, μουστάρδα και λεμόνι και το βάζεις στο ταψί προσθέτοντας και τις πατάτες.
  • Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 170ο C για περίπου 6 ώρες αφου το καλύψεις με αλουμινόχαρτο.


  • Κατά τη διάρκεια του ψησίματος το παρακολουθείς αν έχει υγρά και προσθέτεις αν χρειαστεί λίγο ζεστό νεράκι ακόμη ή το αλείφεις και πάλι με το μίγμα.
  • Προς το τέλος αφαιρείς το αλουμινόχαρτο και το αφήνεις να ψηθεί λίγο ακόμη μέχρι να ροδίσει.
          Χρόνια πολλλά, καλή όρεξη!!!!!!!!


No comments:

Post a Comment