Sunday, March 19, 2017

Βuckwheat groats salad


I am sure that even if you are not familiar with buckwheat if you are given the chance to taste it you will love it. It is considered as "fake cereal" because while resembles to cereal, it is not; it is a seed. Not only is it a source of protein,and fiber it also contains B vitamins, minerals and trace elements. It also fits into a gruten-free diet and can be found in the form of flour, flakes or groats. It can be cooked and used like rice or bulgur. You can add it in salads, stuffed vegetables, in yogurt or together with legumes for example lentils.

It can be easily cooked  - calculate for a cup of buckwheat, 2 cups of water. Bring water to a boil. Add the buckwheat then reduce heat and cook for about 15΄. When ready, make your own combinations.

Buckwheat Salad just for you!
  • 1 cup buckwheat, boiled
  • Parsley, chopped
  • ½ red pepper from Florina, chopped
  • 1 green onion, chopped
  • ½ tomato, diced
  • Mint, chopped
  • 1 tbs olive oil and plenty of lemon juice

Είμαι σίγουρη πως αν ήδη δεν γνωρίζεις το φαγόπυρο ή μαυροσίταρο όταν το δοκιμάσεις θα το αγαπήσεις. Θεωρείται ψευδοδημητριακό γιατί ενώ μοιάζει με δημητριακό δεν είναι, είναι σπόρος. Αποτελεί πηγή πρωτείνης, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Δεν περιέχει γλουτένη. Το βρίσκεις σε μορφή αλευριού, σε νιφάδες, oλόκληρο ή αλεσμένο καρπό. Μαγειρεύεται και χρησιμοποιείται όπως το ρύζι ή το πλιγούρι. Το βάζεις σε σαλάτες, σε γεμιστά, σε γιαούρτι ή και μαζί με όσπρια π.χ. με φακές.

Το μαγειρεύεις εύκολα αφού υπολογίσεις για ένα φλιτζάνι φαγόπυρο 2 φλιτζάνια νερό. Όταν το νερό αρχίσει να βράζει ρίχνεις το φαγόπυρο, χαμηλώνεις τη θερμοκρασία και βράζεις για περίπου 15΄. Μετά κάνεις τους δικούς σου συνδυασμούς.

Σαλάτα με μαυροσίταρο (φαγόπυρο)
  • 1 φλ. τσαγ. βρασμένο φαγόπυρο 
  • Μαιντανό ψιλοκομμένο 
  • ½ κόκκινη πιπεριά φλωρίνης 
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο 
  • ½ ντομάτα κομμένη σε κύβους 
  • Δυόσμο ψιλοκομμένο 
  • 1 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο και μπόλικο χυμό λεμονιού

No comments:

Post a Comment