- 500 gr thin pastry sheets labeled “kroustas”
- 300 gr. feta cheese, crumbled
- 200 g. “katiki” cheese (soft white cheese with salty taste - Protected Designation of Origin –Domokos place)
- ½ cup olive oil
- 1 glass low fat milk 2%
- Pepper
- Fresh or dried mint (optional, as much as you want)
- Sesame seeds (optional)
Lubricate the bottom and the sides of a baking tray with olive oil by using a pastry brush.
Prepare the filling by mixing the two kinds of cheese together with mint and pepper and spread thinly, part of the filling, on the surface of the last pastry sheet.
You keep adding the oiled pastry sheets not perfectly straight but curled (it will work out better) and spread the cheese mixture in every layer.
The last two oiled pastry sheets (without cheese mixture) will cover the pie.
Cut the top layers into squares (not all the way down to the bottom layer) as to allow the steam to be released.
At the end, add milk and scatter the sesame seeds on the top.The last two oiled pastry sheets (without cheese mixture) will cover the pie.
Cut the top layers into squares (not all the way down to the bottom layer) as to allow the steam to be released.
Bake in a preheated oven at 180oC for about 30 minutes till golden.
Enjoy!!
Εύκολη τυρόπιτα
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας (500γρ)
- 300 γρ. τυρί φέτα χοντροκομμένη
- 200 γρ. τυρί κατίκι
- ½ φλ. ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι γάλα χαμηλών λιπαρών 2%
- Πιπέρι
- Δυόσμο φρέσκο ή ξερό (προαιρετικά όση ποσότητα θέλεις)
- Σουσάμι (προαιρετικά)
Λαδώνεις το ταψί στη βάση και στα πλαϊνά χρησιμοποιώντας πινέλο μαγειρικής.
Στρώνεις τα πρώτα 4 φύλλα λαδώνοντας ελαφρώς την επιφάνειά τους.
Έχεις ανακατέψει τα δύο είδη τυριού με το δυόσμο και το πιπέρι και απλώνεις αραιά ένα μέρος της γέμισης πάνω στην επιφάνεια.
Συνεχίζεις βάζοντας φύλλο, λαδώνοντάς το και προσθέτεις τυρί μέχρι να μείνουν δύο φύλλα για να σκεπαστεί η τυρόπιτα.
Τα φύλλα, εκτός από τα 4 πρώτα στη βάση, τα βάζουμε σουρωτά μέσα στο ταψί.
Χαράζουμε την πίτα και προσθέτουμε το γάλα και το σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για περίπου 30 λεπτά.
Απολαύστε τη!!
No comments:
Post a Comment