Sunday, May 15, 2016

Stuffed tomatoes and peppers (gemista)-Γεμιστές ντομάτες και πιπεριές


  • 10 tomatoes, ripe ones
  • 2 green peppers
  • 1 eggplant (purified)
  • 1 large zucchini (purified)
  • 12 tbs long grain rice (called "nychaki")
  • 2 onions
  • ½ bunch parsley, chopped
  • ½ bunch fresh mint, chopped
  • 400 gr. concentrated tomato juice
  • 1 cup olive oil
  • Potatoes (optional)
  • Salt Pepper


Wash well tomatoes and peppers. Then dry and place in a large pan.
Slice off the top of the tomatoes and peppers (just a little bit down from the stem) which will be used later as lid. Empty, with the help of a spoon, the flesh of the tomatoes (reserve half of it for later use) and remove the seeds and membranes from peppers.

Put the flesh of tomatoes together with onions, zucchini and eggplant in a food processor as to be coarse ground. Put the mixture in a bowl; add the rice, salt, pepper, parsley, mint, half concentrated tomato juice and ½ cup olive oil.



Stuff the tomatoes and peppers and close with their covers. Coarsely chopped potatoes can be added.

In a bowl mix together the flesh of the tomatoes (the one that kept before), 1- 2 cups of water, ½ cup olive oil and the rest of the concentrated tomato juice. Add salt and pepper and pour over the food.

Bake in preheated oven at 200° C for about 1 hour and 15 minutes.

Allow to cool as to be served in room temperature.
It is well eaten along with feta cheese!!

Tomatoes are more than peppers, yes you are right! You can fill more peppers or add eggplant or zucchini or even florina peppers if you like!

Lycopene (tomato΄s ingredient with antioxidant action) is enhanced in cooked tomato and its bioavailability is increased when combined with olive oil.


Γεμιστές ντομάτες και πιπεριές

  • 10 ντομάτες, ώριμες
  • 2 πιπεριές πράσινες
  • 1 μελιτζάνα (καθαρισμένη)
  • 1 μεγάλο κολοκύθι (καθαρισμένο)
  • 12 κουτ. σουπ. ρύζι νυχάκι
  • 2 κρεμμύδια
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 400 γρ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
  • 1 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο
  • Πατάτες (προαιρετικά)
  • Αλάτι, πιπέρι

Πλένεις πολύ καλά τις ντομάτες και τις πιπεριές, τις σκουπίζεις και τις τοποθετείς σε ταψί. Κόβεις το πάνω μέρος στις ντομάτες και στις πιπεριές και αφαιρείς τα καπάκια τους. Αδειάζεις με ένα κουταλάκι τη σάρκα από τις ντομάτες (κρατάς τη μισή περίπου για τη σάλτσα) και τους σπόρους και τις μεμβράνες από τις πιπεριές. Τη σάρκα της ντομάτας μαζί με τα κρεμμύδια, το κολοκύθι και τη μελιτζάνα τα χοντροαλέθεις στο μούλτι. Βάζεις το μίγμα σε ένα μπολ μαζί με το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι, το μαϊντανό, το δυόσμο, το μισό συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας και το ½ φλ. τσαγ. ελαιόλαδο.

Γεμίζεις τις ντομάτες και τις πιπεριές και τις κλείνεις με τα καπάκια τους. Αν θέλεις προσθέτεις πατάτες χοντροκομμένες.

Σε ένα μπολ βάζεις την πολτοποιημένη σάρκα ντομάτας που έχεις κρατήσει, 1-2 ποτήρια νερό, ½ φλ. τσαγ. ελαιόλαδο και τον υπόλοιπο συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας. Αλατοπιπερώνεις και περιχύνεις το φαγητό.

Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C για περίπου 1 ώρα και 15΄. 

Το φαγητό τρώγεται σε θερμοκρασία δωματίου και συνοδεύεται με τυρί φέτα!!

Η ντομάτα υπερτερεί της πιπεριάς, καλά το κατάλαβες! Εσύ μπορείς να γεμίσεις περισσότερες πιπεριές ή να προσθέσεις και μελιτζάνες ή κολοκύθια ή ακόμη και πιπεριές φλωρίνης.

Το λυκοπένιο (συστατικό της ντομάτας με αντιοξειδωτική δράση) είναι ενισχυμένο στη μαγειρεμένη ντομάτα και η βιοδιαθεσιμότητά του αυξάνεται όταν συνδυάζεται με ελαιόλαδο.

No comments:

Post a Comment