Sunday, August 12, 2018

Okra in tomato sauce (ladero)



Εven if it belongs to summer dishes, it is unfortunately at the top of the under-appreciated foods. It is sure that its bad reputation comes from its slimy texture. Yes we are talking about Okra. Seems to be a difficult to eat vegetable and this is unfair, as okra is a great source of fiber, which cause saturation and help in proper functioning of your digestive system and it is also a good source of minerals and vitamins including calcium, manganese, magnesium and vitamin C, K and folic acid respectively. 

As food, is a low calorie one, but if you start adding large amounts of bread or cheese or ingredients e.g. olive oil, then the above recommendation and encouragement do not apply!! 

It is of course worth giving it a try! 

In Lasithi, place in Crete island, where I am on summer holiday this season, the local okra is quite big. At first, there was a suspicion of their quality and taste. But after we tasted them, they refuted our claims! They were delicious! 

Take a look at the following recipe. It is one of the most classic recipes for okra. Okra belongs to a food group called “ladera” in Greece. That means, almost always vegetarian foods based on olive oil. 
  • 1 kg okra, fresh (trim the stem end without cutting the pod) 
  • 1 large onion, finely chopped 
  • 400 gr. concentrated tomato juice or in summer time 3 finely chopped fresh tomatoes 
  • 3 cloves of garlic, finely chopped 
  • 1 red pepper from Florina, sliced 
  • Parsley, finely chopped 
  • Salt, Pepper 
  • 4-5 tbs olive oil 
  • Vinegar 
  • 1 cup lukewarm water 
Rinse and drain the okra. Then put them in a bowl. Sprinkle with vinegar and leave it for about 1-1.5 hours in a sunny place. I left them here in the Cretan sunshine, on our airy and sunny balcony. 

In a large saucepan, put the olive oil and sauté the onions with garlic at first and then add the okra and the red pepper. Stir slowly and then add the tomato, salt, pepper, water and finally the parsley. Allow the food simmer over low heat for about 45-50΄ until sauce thickens. 


Ενώ ανήκουν στα καλοκαιρινά φαγητά είναι σίγουρο πως δεν αρέσουν σε αρκετούς, για να μην πω σε πολλούς, οι οποίοι δεν θέλουν ούτε να τις ακούνε ούτε να τις βλέπουν. Μα πόση αδικία!!! Ναι για τις μπάμιες λέω. 

Θα προσπαθήσω να σε πείσω να κάνεις μία ακόμη προσπάθεια να τις δοκιμάσεις λέγοντάς σου πως δεν έχουν πολλές θερμίδες!! Ξεκινάω έτσι μήπως και σε καλοπιάσω. Σαν πιάτο είναι θερμιδικά χαμηλό αν όμως αρχίσεις να προσθέτεις μεγάλες ποσότητες συνοδευτικών π.χ. ψωμί ή τυρί, ή συστατικών π.χ. ελαιόλαδο ε, τότε η παραπάνω σύσταση και ενθάρρυνση δεν ισχύει. 

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες άρα θα προκαλέσουν κορεσμό και θα βοηθήσουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού σου συστήματος. Ανάμεσα σε άλλα προσφέρουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης C, Κ, φυλλικού οξέος, καθώς επίσης περιέχουν μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο. 

Στο Λασίθι, στην Κρήτη, οι ντόπιες μπάμιες είναι αρκετά μεγάλες. Είναι μπάμιες γίγας θα λέγαμε! Στην αρχή λοιπόν υπήρχε μία καχυποψία για την ποιότητα και τη γεύση τους. Στη συνέχεια όμως και αφου τις μαγειρέψαμε και τις δοκιμάσαμε, μας διεύψευσαν. Ήταν πεντανόστιμες. 

Ρίξε μία ματιά στη συνταγή που ακολουθεί. Είναι από τις πιο κλασσικές συνταγές για μπάμιες. 

Μπάμιες Λαδερές 
  • 1 κιλό μπάμιες φρέσκιες, καθαρισμένες (αφαιρείται κωνικά γύρω γύρω το κοτσάνι τους) 
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 
  • 400 γρ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας ή τώρα που είναι καλοκαιράκι 3 ψιλοκομμένες φρέσκιες ντομάτες 
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες 
  • 1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε φέτες 
  • Μαϊντανός, ψιλοκομμένος 
  • Αλάτι, πιπέρι 
  • 4-5 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο 
  • Ξύδι 
  • 1 φλ. τσαγ. χλιαρό νερό 
Ξεπλένεις και στραγγίζεις τι μπάμιες. Τις βάζεις σε μία λεκάνη. Τις ραντίζεις με το ξύδι και τις αφήνεις για περίπου 1- 1,5 ώρα στην άκρη και συγκεκριμένα σε σημείο που να τις βλέπει ο ήλιος. Εγώ τις άφησα εδώ έξω στον κρητικό ήλιο, στο ευάερο και ευήλιο μπαλκόνι. 

Σε μία πλατιά κατσαρόλα σωτάρεις τα κρεμμύδια με το σκόρδο και προσθέτεις τις μπάμιες και την πιπεριά. Ανακατεύεις αργά και στη συνέχεια προσθέτεις τη ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι, το νερό και στο τέλος το μαϊντανό. Αφήνεις το φαγητό να βράσει σε χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 45-50΄ μέχρι να δέσει η σάλτσα.




More info: Περισσότερες πληροφορίες:
https://www.healthline.com/nutrition/okra-health-benefits#TOC_TITLE_HDR_2
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-okra

No comments:

Post a Comment