Sunday, January 29, 2017

PORK WITH CELERY IN EGG AND LEMON SAUCE ("AVGOLEMONO")


PORK WITH CELERY IN EGG AND LEMON SAUCE

  • 1 Kg pork
  • 500 gr. celery
  • 1 celery root, diced (approximately 500 gr.)
  • 1 onion, finely chopped
  • 1 leek, chopped
  • 1 bunch dill, finely chopped
  • 4 tbs olive oil
  • Thyme
  • Salt Pepper
  • 3 cups warm water

For the egg-lemon sauce:

  • 2 eggs
  • 2 lemons
Sauté the meat in olive oil until golden. Then add the onion and the leek. Continue sautéing and fill in with the warm water. Season with thyme, salt and pepper and cook over medium heat for about 45΄ until the meat soften.

Chop the celery into large pieces and celery root cut into cubes and add to pot. Add the dill and cook for about 30-40΄more, until celery and celery root soften.

For the “avgolemono” (egg-lemon sauce): using a whisk, beat the egg whites, add the egg yolks, the lemon juice as to form a frothy yellow well blended liquid. Finally, add gradually the stock into the “avgolemono” and blend constantly. Pour the “avgolemono” all over the meat and stir gently.

Enjoy!



ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΣΕΛΙΝΟ ΑΒΓΟΛΕΜΟΝΟ
  • 1 Κιλό χοιρινό
  • 500 γρ. σέλινο
  • 1 σελινόριζα καθαρισμένη περίπου 500 γρ.
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 4 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
  • Θυμάρι
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 3 κούπες ζεστό νερό

Για το αβγολέμονο

  • 2 αβγά
  • 2 λεμόνια

Σωτάρεις το κρέας στο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει . Στη συνέχεια προσθέτεις το κρεμμύδι και το πράσο. Συνεχίζεις το σωτάρισμα και συμπληρώνεις με το ζεστό νερό. Αλατοπιπερώνεις, ριχνεις το θυμάρι και μαγειρεύεις σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 45΄μέχρι το κρέας να είναι μαλακό.

Κόβεις το σέλινο σε μεγάλα κομμάτια και τη σελινόριζα κομμένη σε κύβους και τα προσθέτεις στην κατσαρόλα. Ρίχνεις και τον άνηθο και μαγειρεύεις για περίπου 30-40΄ακόμη μέχρι το σέλινο και η σελινόριζα να μαλακώσουν.

Για το αβγολέμονο χτυπάς τα ασπράδια, προσθέτεις τους κρόκους, το χυμό λεμονιού και στο τέλος παίρνεις λίγο λίγο από το ζωμό του φαγητού και το προσθέτεις στο αβγολέμονο. Περιχύνεις το αβγολέμονο στο φαγητό και ανακατεύεις απαλά να πάει παντού.

Καλή όρεξη!




No comments:

Post a Comment