Saturday, January 21, 2017

SPETZOFΑΙ (TRADITIONAL DISH - REGION OF PILION) - ΣΠΕΤΖΟΦΑΙ


SPETZOFAΙ (TRADITIONAL DISH - REGION OF PILION)
  • 600 gr. country sausage (cut into slices)
  • 3 tbs olive oil
  • 2 medium onions, chopped
  • 1 leek, chopped
  • 3 green peppers (sliced)
  • 1 red pepper from Florina (sliced)
  • 2 cloves garlic, crushed
  • 500 gr. tomato juice
  • ½ cup Mavrodafni (red sweet wine)
  • Salt Pepper
  • sweet paprika
  • A few drops of Tabasco
  • 1 cup of hot water 


In a wide pan sauté the sausage in olive oil. When browned, remove it. Then add the leek, the onions, the garlic,the peppers and continue sautéing. Deglaze with the red wine, wait to be evaporated and add the tomato juice, the paprika, the tabasco, the sausages and the hot water. Check for seasoning. Cook for about half an hour over medium heat till the sauce thickens.

Enjoy!!!



ΣΠΕΤΖΟΦΑΙ (ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΦΑΓΗΤΟ ΠΗΛΙΟΥ)
  • 600 γρ. λουκάνικο χωριάτικο (κομμένο σε ροδέλες)
  • 3 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 πράσσο ψιλοκομμένο
  • 3 πιπεριές κέρατο (κομμένες σε λωρίδες)
  • 1 κόκκινη πιπεριά φλωρίνης (κομμένη σε λωρίδες)
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
  • 500 γρ. χυμό ντομάτας
  • ½ φλ. μαυροδάφνη
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Γλυκιά πάπρικα
  • Λίγες σταγόνες Tabasco
  • 1 φλ. τσαγ. ζεστό νερό

Σε ένα φαρδύ σκεύος σοτάρεις το λουκάνικο στο ελαιόλαδο. Όταν ροδίσει το αποσύρεις. Στη συνέχεια προσθέτεις το πράσσο, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τις πιπεριές συνεχίζοντας το σοτάρισμα. Σβήνεις με το κρασί, περιμένεις να εξατμιστεί και προσθέτεις το χυμό ντομάτας, την πάπρικα, το ταμπάσκο, τα λουκάνικα και το ζεστό νερό. Προσθετεις αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύεις για περίπου μισή ώρα σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι το φαγητό να μείνει με τη σάλτσα του.

Καλή όρεξη!!

No comments:

Post a Comment