Monday, October 24, 2022

Sweet pumpkin pie - Chryssa Paradeisi recipe!



Chrysa Paradeisi was born in 1908 in "Smyrni". She inherited her cooking talent from her grandmother. Her husband, Alexandros Paradeisis, journalist , suggested her become cooking-recipe columnists in the newspaper he was working for.

2 okades* red pumpkin
¾ cup olive oil
¾ cup honey
2 tbs rusk, crashed
A little orange zest
1 tbs cinnamon
50 drams* walnut kernels
A few black currants (optional)
100 drams* phyllo sheet
50 drams blanced almond
Olive oil or butter

Syrup ingredients
1 cup honey
1 cup sugar
1 cup water

*1 oka = 1282 grams, dram = 3.2 grams


Cut the pumpkin and bring to a boil in a little water.

Place in a cheesecloth.to drain its water completely.

Pour the pumpkin pulp, olive oil and honey into a pan.

Stir the mixture on low heat for 15 minutes.

Remove it from heat and add the crushed rusk, orange zest, cinnamon, walnut kernels and if you want some raisins.

Lay out half the phyllo dough on a medium baking pan as follows: grease the baking pan with olive oil and lay out 2 phyllo dough. Brush the second phyllo dough with a little olive oil, sprinkle it with some ground blanched almonds. Then lay down 2 more phyllo dough, smear the second one with olive oil and sprinkle it with blanched almond. Repeat the procedure until half the phyllo dough are laid.

Then spread the pumpkin mixture on top and cover it with the rest of the phyllo dough while always brushing every second phyllo dough with olive oil or butter sprinkling it with blanched almond.

Cut the pie into "baklava" style  pieces and bake it in a moderate heat for half an hour.

Boil honey, sugar and water for 5 minutes and pour the syrup into the pie when it is half cooled.

Served in room temperature.






Κολοκυθόπιτα γλυκιά - συνταγή Χρύσας Παραδειση!



Η Χρύσα Παραδείση γεννήθηκε το 1908 στη Σμύρνη. Το ταλέντο της μαγειρικής το κληρονόμησε από τη γιαγιά της. Ο σύζυγός της Αλέξανδρος Παραδείσης, δημοσιογράφος της εποχής, της προτείνει να κάνει γνωστές τις συνταγές της μέσα από μία στήλη της εφημερίδας που δούλευε.


2 οκάδες* κολοκύθα κόκκινη
¾ φλ. ελαιόλαδο ή βούτυρο
¾ φλ. μέλι
2 κουτ. σουπ. παξιμάδι κοπανισμένο
Λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλιά κανέλα
50 δράμια* καρυδόψυχα
Λίγη μαύρη σταφίδα (προαιρετικά)
100 δράμια* φύλλο
50 δράμια* αμυγδαλόψυχα
Ελαιόλαδο ή βούτυρο

Για το σιρόπι
1 φλ. τσαγ. μέλι
1 φλ. τσαγ. ζάχαρη
1 φλ. τσαγ. νερό


*1 οκά= 1282 γραμμάρια , δράμι = 3,2 γρ


Κόβεις το κολοκύθι και το βράζεις σε ελάχιστο νερό.

Το βάζεις σε τουλουπάνι για να στραγγίσει τελείως το νερό του.

Ρίχνεις σε κατσαρόλα τον πολτού κολοκυθιού, το ελαιόλαδο ή το βούτυρο και το μέλι.

Ανακατεύεις το μίγμα σε σιγανή φωτιά για 15 λεπτά.

Το αποσύρεις από τη φωτιά και ρίχνεις το παξιμάδι, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, την καρυδόψυχα και εάν θέλεις λίγη σταφίδα.

Στρώνεις σε μέτριο ταψί τα μισά φύλλα ως εξής: αλείφεις το ταψί με ελαιόλαδο και στρώνεις 2 φύλλα. Αλείφεις το δεύτερο φύλλο με λίγο ελαιόλαδο, το πασπαλίζεις με λίγη αμυγδαλόψιχα κοπανισμένη. Κατόπιν στρώνεις άλλα 2 φύλλα, αλείφεις το δεύτερο με ελαιόλαδο και το πασπαλίζεις με αμυγδαλόψιχα. Επαναλαμβάνεις εως ότου στρωθούν τα μισά φύλλα.

Κατόπιν απλώνεις επάνω το μίγμα του κολοκυθιού και το σκεπάζεις με τα υπόλοιπα φύλλα ενώ αλείφεις πάντα κάθε δεύτερο φύλλο με ελαιόλαδο ή βούτυρο και το πασπαλίζεις με αμυγδαλόψιχα.

Χαράζεις την πίτα σε κομμάτια μπακλαβωτά και την ψήνεις σε μέτριο φούρνο επί μισή ώρα.

Βράζεις επί 5 λεπτά το μέλι τη ζάχαρη και το νερό και ρίχνεις το σιρόπι στηνπίτα όταν αυτή μισοκρυώσει.

Τη σερβίρεις κρύα.



 


No comments:

Post a Comment