Friday, June 4, 2021

“Horta tsigariasta" (greens sauté in olive oil)

 






Greece is blessed with a wide variety of greens (called “horta”), whether gathered from greek province land or cultivated fields. Here it is a much loved easy to make plant based traditional dish originating from Crete.

Various grasses (endives, wild mountain greens, stamnagathi, cleaned, washed thoroughly, )
Onion, coarsely chopped
1 tbs tomato paste
Olive oil
Dill, fennel, finely chopped
Lemon juice

📍In a pan, saute the onion in olive oil . Add the greens, until they are completely wiltedand, salt and pepper.
📍Add the tomato paste, ½ cap lukewarm water and stir.
📍Simmer for about 20΄.
📍Add the dill and the fennel and boil for another 10΄.
📍At the end, top with lemon juice.

Enjoy !!!

🍀🌿Greens (“horta”)
👉“Horta” is a catch-all name for greens. One key dish that smells of traditional village food and Mediterranean diet.
👉They contain vitamins, minerals (vitamin K, E, C, B vitamins, iron, potassium, magnesium), antioxidants (flavonoids, carotenoids, polyphenols) and fiber.




Χορτα "Τσιγαριαστά"

Μία τόσο απλή αλλά συνάμα πεντανόστιμη συνταγή που μυρίζει Ελλάδα και συγκεκριμένα Κρήτη.

Διάφορα χόρτα (αντίδια, άγρια βουνού, σταμναγκάθι, καθαρισμένα, πλυμμένα)
Κρεμμύδι, χοντροκομμένο
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
Ελαιόλαδο
Άνηθο, μάραθο, ψιλοκομμένο
Χυμό λεμονιού

📍Σε μία κατσαρόλα σωτάρεις στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι. Προσθέτεις τα χόρτα μέχρι να μαραθούν και μετά το αλάτι και το πιπέρι.
📍Ρίχνεις το πελτέ, συμπληρώνεις με ½ φλ. τσαγ. χλιαρό νερό και ανακατεύεις.
📍Σιγοβράζεις για περίπου 20΄.
📍Προσθέτεις τον άνηθο και το σέληνο και βράζεις για ακόμη 10΄.
📍Στο τέλος ρίχνεις το χυμό λεμονιού.

Και ετοιμο!!!

🍀🌿Χόρτα
👉τροφή της ελληνικής παραδοσιακής, μεσογειακής, διατροφής
👉περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα (βιταμίνη Κ, Ε, C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο) αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή, καροτενοειδή, πολυφαινόλες) και φυτικές ίνες.

No comments:

Post a Comment