Tuesday, June 1, 2021

Easy hellenic pizza with minced beef and souvlaki pita breads



Using the same recipe every time can get pretty boring😌. Leftover minced meat is hugely versatile. So, when it comes to leftover cooked minced beef, here it is an easy and delicious way to transform it into a new homemade meal (it is recommended to remove liquids).

In this recipe, the meat mixture is a bit spicy, because of cayenne pepper and not so juicy baked, as to easily escape many juices!

˃Souvlaki pita breads
˃500 gr. ground beef
˃2 tbs olive oil
˃1 small glass of red wine
˃1 tbs tomato paste
˃1 large onion, finely chopped
˃1 carrot, grated
˃Salt, pepper, cayenne pepper, cinnamon
˃Tomatoes, in slices
˃Parsley, finely chopped
˃“Graviera” cheese , grated

Saute the minced beef in olive oil. Add the onion, the grated carrot and the tomato paste. Pour in the wine and stir till wine reduces in volume. Season with salt, pepper, cayenne pepper, cinnamon and simmer for about 40΄.
Spread the pita breads on a baking sheet, covered with non-stick paper.
Place the tomato slices on the pita breads.
Then spoon the beef mixture on top of each pita bread.
Sprinkle over the cheese and bake for 5-10 minutes until "pitas" are golden brown.
When ready, sprinkle over the chopped parsley to serve.

Enjoy🍕!


 Beef

Source of protein of high biological value (contains all the essential amino acids)

B-complex vitamins among them vit B1, B6 and B12

Iron, zinc, selenium

Intramuscular saturated fat!




Πίτσα με κιμά και πίτες για σουβλάκι

Ο κιμάς είναι μία πολύ εύχρηστη τροφή. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες συνταγές και πολύ εύκολες όπως αυτή που ακολουθεί. Μη βαριέσαι τρώγοντας τα ίδια και τα ίδια😌  Αν έχεις κιμά στο ψυγείο λοιπόν, χρησιμοποίησέ τον! Καλό θα ήταν να απομακρύνεις τα πολλά υγρά.

˃Πίτες για σουβλάκια
˃500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
˃2 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
˃1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
˃1 κουταλιά πελτέ
˃1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
˃1 καρότο, τριμμένο
˃Αλάτι, πιπέρι, πιπέρι καγιέν, κανέλα
˃Ντομάτα σε ροδέλες
˃Μαϊντανό, ψιλοκομμένο
˃Τριμμένη γραβιέρα

Σωτάρεις στο ελαιόλαδο τον κιμά. Ρίχνεις το κρεμμύδι, το τριμμένο καρότο και τον πελτέ. Σβήνεις με το κρασί. Προσθέτεις τα μπαχαρικά και σιγοβράζεις για περίπου 40΄.
Απλώνεις τις πίτες σε ένα ταψί με αντικολητικό χαρτί .
Βάζεις τις ροδέλες ντομάτας πάνω στις πίτες, στη συνέχεια μοιράζεις τον κιμά, προσθέτεις το τριμμένο τυρί και ψήνεις για 5-10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν οι πίτες.
Όταν είναι έτοιμες τις βγάζεις από το φούρνο και προσθέτεις ψιλοκομμένο μαϊντανό!!

Καλή όρεξη🍕!!


Μοσχάρι

Πηγή πρωτείνης υψηλής βιολογικής αξίας (περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα)

Βιταμίνες συμπλέγματος Β ανάμεσά τους Β1, Β6 και Β12

Σίδηρο , ψευδάργυρο, σελήνιο

ενδομυικό, κορεσμένο λίπος!


No comments:

Post a Comment