Friday, March 4, 2022

Free radicals, antioxidants and colourful food




🔄Free radicals are produced from the body itself as normal metabolism by-products or by external factors such as environmental pollution, cigarette, and ultraviolet radiation. Free radicals are unstable molecules. They have an electron that desperately searches to find a match. So they look for their mate from adjacent molecules as to be stabilized. They can distract this electron from fatty acid, protein or even DNA, causing severe damage to human cells.

🍀Antioxidants, on the other hand, are chemical compounds that can prevent or delay body΄s cell damage.

💢However, free radicals are necessary, as they serve significant functions of the body i.e. the immune system cells, use free radicals to combat infections.

👤The body has its own antioxidant defense against free radicals as to be controlled. However, when this balance of free radicals and antioxidant defense is disrupted, then free radical levels become very high causing damage, known as oxidative stress, which is associated with many diseases.

🍓🍇🍇🍄🍉🍃Plant foods are the best antioxidant sources, found in fruits and vegetables. Eating a variety of colorful fruits and veggies indicates rich antioxidant content.

➢Red colorLycopene/Polyphenols (Tomatoes, Cherries, Watermelon, Beetroot, Grapes, Red Peppers)
Yellow and orange color  Carotenoids (carrots, oranges, pineapple, mango, pumpkin, apricot, melon)
Green color chlorophyll (spinach, broccoli, Brussels sprouts, kiwi, green tea, avocado)
Blue and purple coloranthocyanins (blackberries, eggplant, plums, purple cabbage)
➢White colorflavonoids (garlic, leek, white onion, mushrooms)





Ελεύθερες ρίζες, αντιοξειδωτικά και πολύχρωμα τρόφιμα

🔄Οι ελεύθερες ρίζες παράγονται από το ίδιο το σώμα ως φυσιολογικά υποπροϊόντα μεταβολισμού ή από εξωτερικούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα η ατμοσφαιρική ρύπναση, το τσιγάρο, η υπεριώδης ακτινοβολία. Είναι ασταθή μόρια. Έχουν ένα ηλεκτρόνιο που ψάχνει απεγνωσμένα να βρει ταίρι. Αναζητούν λοιπόν το ταίρι τους από γειτονικά μόρια προκειμένου να σταθεροποιηθούν. Μπορούν να αποσπάσουν αυτό το ηλεκτρόνιο από κάποιο λιπαρό οξύ, πρωτείνη ή από το ίδιο το DNA προκαλώντας σοβαρές βλάβες στα ανθρώπινα κύτταρα.

🍀Τα αντιοξειδωτικά, από την άλλη πλευρά, είναι χημικές ενώσεις που μπορούν να αποτρέψουν ή να καθυστερήσουν τις κυτταρικές βλάβες του οργανισμού.

💢Ωστόσο, οι ελεύθερες ρίζες είναι απαραίτητες εφόσον εξυπηρετούν σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού , όπως για παράδειγμα τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, χρησιμοποιούν τις ελεύθερες ρίζες προκειμένου να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις.

👤Ο οργανισμός, έχει τη δική του αντιοξειδωτική άμυνα προκειμένου οι ελεύθερες ρίζες να τίθενται σε έλεγχο. Όταν όμως αυτή η ισορροπία ελεύθερων ριζών και αντιοξειδωτικής άμυνας διαταράσσεται , τότε τα επίπεδα των ελεύθερων ριζών γίνονται πολύ υψηλά και προκαλείται βλάβη γνωστή ως οξειδωτικό στρες, το οποίο συνδέεται με πολλές ασθένειες.

🍓🍇🍇🍄🍉🍃Οι καλύτερες αντιοξειδωτικές πηγές στα τρόφιμα είναι φυτικές και βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά. Επέλεξε φρούτα και λαχανικά με ποικιλία χρωμάτων για να επωφεληθείς από τις ευεργετικές ιδιότητες των αντιοξειδωτικών τους.

Κόκκινο χρώμαλυκοπένιο και πολυφαινόλες (ντομάτες, κεράσια, καρπούζι, παντζάρια, σταφύλια, κόκκινες πιπεριές)
Κίτρινο και πορτοκαλί χρώμακαροτενοειδή (καρότα, πορτοκάλια, ανανάς, μάνγκο, κολοκύθα, βερίκοκα, πεπόνι)
Πράσινο χρώμα  χλωροφύλλη (σπανάκι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, ακτινίδιο, πράσινο τσάι, αβοκάντο)
Μπλέ και μωβ χρώμα ανθοκυανίνες (βατόμουρα, μελιτζάνα, δαμάσκηνα, μωβ λάχανο)
Λευκό χρώμα  φλαβονοειδή (σκόρδο, πράσο, λευκό κρεμμύδι, μανιτάρια)


More info: Περισσότερες πληροφορίες:

No comments:

Post a Comment