Thursday, March 10, 2022

Healthy family meal: spinach-rice (spanakoryzo) Thursday΄s lent menu



Breakfast

👉Plant margarine and sugar-free jam on toast, plant milk
Snack
👉Banana
Lunch
👉Spinach and rice (spanakoryzo), wholegrain bread, few olives
Afternoon snack
👉Strawberries with few nuts
Dinner
👉Shrimp salad with arugula, cherry tomatoes, mustard, lemon and little olive oil


🍚Delicious and nutritious Spinach and rice (spanakoryzo)
 1 kg spinach, frozen or fresh
1 onion, finely chopped
3 spring onions, finely chopped
1 leek, finely chopped
Dill, Kafkalithra (aromatic herb-optional)
½ cup basmati rice
1 tbs tomato paste
1 cup lukewarm water
Lemon juice
Salt Pepper
3 tbs olive oil

🌺In a wide pan, sauté in olive oil the onion, leek, spring onions and tomato paste.
🌺Add spinach and “kavkalithra” herb, stir until become translucent.
🌺Sprinkle the rice , add water and simmer for about 20΄.
🌺In the end add salt, pepper, dill, lemon juice.

☺🍴Are you ready to enjoy your meal?

🍀Spinach  is source of : fibervitamins and minerals (vitamins C, A, K1, B vitamins, folic acid, iron, calcium) antioxidants:flavonoids, carotenoids, polyphenols protection against oxidative stress


 



Θρεπτικό μαμαδίστικο φαγητό: Σπανακόρυζο. 
Το νηστίσιμο μενού της Πέμπτης

Πρωινό
👉Φρυγανιές με φυτική μαργαρίνη , μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη, φυτικό γάλα
Πρόγευμα
👉Mπανάνα
Μεσημέρι
👉Σπανακόρυζο, ψωμί ολικής άλεσης, λίγες ελιές
Απόγευμα
👉Φράουλες με λίγους ξηρούς καρπούς
Βράδυ
👉Γαριδοσαλάτα με ρόκα, ντοματίνια, μουστάρδα, λεμόνι και λίγο ελαιόλαδο

🍚Νόστιμο και θρεπτικό Σπανακόρυζο:
1 κιλό σπανάκι κατεψυγμένο ή φρέσκο
1 κρεμμύδι , ψιλοκομμένο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 πράσο, ψιλοκομμένο
Άνηθο, καυκαλήθρα (προαιρετικά)
½ φλ. ρύζι μπασμάτι
1 κουταλιά πελτέ
1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
Χυμό λεμονιού
Αλάτι, πιπερι
3 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο

🌺Σε μία κατσαρόλα σωτάρεις στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το πράσο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το πελτέ.
🌺Προσθέτεις το σπανάκι και την καυκαλήθρα , ανακατεύεις μέχρι να μαραθεί.
🌺Ρίχνεις το ρύζι, το νερό και βράζεις σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 20΄.
🌺Στο τέλος αλατοπιπερώνεις. Προσθέτεις τον άνηθο, το χυμό λεμονιού και έτοιμο☺🍴!!

🍀To σπανάκι είναι πηγή: φυτικών ινώνβιταμινών και μετάλλων (βιταμίνη C, A, Κ1, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ, σίδηρο, ασβέστιο)αντιοξειδωτικών: φλαβονοειδή, καροτενοειδή, πολυφαινόλες προστασία από το οξειδωτικό στρες

No comments:

Post a Comment