Sunday, February 21, 2016

Semolina dessert with walnuts and raisins (halvas simigdalenios)

A dessert that is rich in “good fats” and antioxidants. It is an ideal dessert in fasting periods. Due to its high caloric value it can be consumed in moderate quantity as part of a balanced diet.

Ingredients:


  • 2 cups of coarse semolina
  • 1 cup olive oil
  • ½ cup walnuts (coarsely chopped)
  • ¼ cup raisins

Syrup:

  • 5 cups water
  • 2,5 cups sugar
  • 1 tbs honey
  • grounded cinnamon or cinnamon stick
  • ½ Lemon peel

Let΄s begin by preparing the syrup. Bring to boil water, sugar, honey, lemon peel and cinnamon until the sugar has dissolved. Then lower the heat and simmer gently. Remove the cinnamon sticks and the lemon peel and keep it warm.

In a wide and relatively tall pan, heat the olive oil and gradually add semolina over low heat. Stir continually with a wooden spoon till semolina has absorbed the olive oil and takes a dark brown color. Add the walnuts, stir again and be careful not to over toast.

Remove the pan from the stove, add the raisins and keep stirring.

Then add the warm syrup gradually using a ladle (BE VERY CAREFUL NOT TO BURN YOURSELF AS THE WHOLE MIXTURE IS EXTREMELY HOT!!).

At first, the mixture seems watery but will quickly cease as the liquid is absorbed. Put back the “halvas” (the mixture) to the stove and stir over very low heat until the liquid is fully absorbed.

Cover with a towel for about 10 minutes and then spoon the “halvas” into a pudding mold (alternatively you can use individual ramekins). 

Turn onto a platter and it is ready to serve with generously cinnamon topping.

Halvas can be dressed in many ways as to suit your particular tastes. Among them topping with dried fruits, other chopped nuts or even better with melted dark chocolate!





ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ

Ένα επιδόρπιο πλούσιο σε «καλά λιπαρά» και αντιοξειδωτικά, ιδανικό σε περιόδους νηστείας. Λόγω της υψηλής θερμιδικής αξίας του μπορεί να καταναλωθεί σε μέτριες ποσότητες, ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Συστατικά:

· 2 φλ. τσαγ. χονδρό σιμιγδάλι

· 1 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο

· ½ κούπα καρύδια (χοντροκομμένα)

· ¼ φλιτζάνι σταφίδες

Σιρόπι:

· 5 κούπες νερό

· 2,5 φλιτζάνια ζάχαρη

· 1 κουταλιά μέλι

· Κανέλα ή στικ κανέλας

· ½ φλούδα λεμονιού


Ξεκινάς με την προετοιμασία του σιροπιού. Βράζεις το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, τη φλούδα λεμονιού και την κανέλα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Στη συνέχεια, χαμηλώνεις τη θερμοκρασία και σιγοβράζεις. Αφαιρείς την κανέλλα και τη φλούδα λεμονιού και το διατηρείς ζεστό.

Σε μια μεγάλη και σχετικά ψηλή κατσαρόλα, ζεσταίνεις το ελαιόλαδο και προσθέτεις σταδιακά το σιμιγδάλι σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύεις συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι το σιμιγδάλι να απορροφήσει το λάδι και να πάρει ένα σκούρο καφέ χρώμα. Προσθέτεις τα καρύδια και ανακατεύεις.

Αφαιρείς το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτεις τις σταφίδες. Ανακατεύεις και πάλι.

Στη συνέχεια, προσθέτεις το ζεστό σιρόπι σταδιακά με την κουτάλα (με μεγάλη προσοχή μην καείς καθώς το μείγμα είναι πολύ καυτό !!). Μπορεί να φαίνεται υδαρές αλλά τα υγρά θα απορροφηθούν. Ξαναβάζεις πίσω στο μάτι το σκεύος με το χαλβά κι ανακατεύεις σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία μέχρι τα υγρά να απορροφηθούν πλήρως.

Σκεπάζεις με μια πετσέτα για περίπου 10 λεπτά και στη συνέχεια βάζεις το μίγμα σε φόρμα ή χρησιμοποιείς ατομικά φορμάκια.

Ξεφορμάρεις σε μία πιατέλα και πασπαλίζεις με κανέλα. Φυσικά και μπορείς να χρησιμοποιήσεις για επικάλυψη από αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς μέχρι και λιωμένη μαύρη σοκολάτα!


No comments:

Post a Comment