Chrysa Paradeisi was born in 1908 in "Smyrni". She inherited her cooking talent from her grandmother. Her husband, Alexandros Paradeisis, journalist , suggested her become cooking-recipe columnists in the newspaper he was working for.
➤2 okades* red pumpkin
➤¾ cup olive oil
➤¾ cup honey
➤2 tbs rusk, crashed
➤A little orange zest
➤1 tbs cinnamon
➤50 drams* walnut kernels
➤A few black currants (optional)
➤100 drams* phyllo sheet
➤50 drams blanced almond
➤Olive oil or butter
Syrup ingredients
➤1 cup honey
➤1 cup sugar
➤1 cup water
*1 oka = 1282 grams, dram = 3.2 grams
➦Cut the pumpkin and bring to a boil in a little water.
➦Place in a cheesecloth.to drain its water completely.
➦Pour the pumpkin pulp, olive oil and honey into a pan.
➦Stir the mixture on low heat for 15 minutes.
➦Remove it from heat and add the crushed rusk, orange zest, cinnamon, walnut kernels and if you want some raisins.
➦Lay out half the phyllo dough on a medium baking pan as follows: grease the baking pan with olive oil and lay out 2 phyllo dough. Brush the second phyllo dough with a little olive oil, sprinkle it with some ground blanched almonds. Then lay down 2 more phyllo dough, smear the second one with olive oil and sprinkle it with blanched almond. Repeat the procedure until half the phyllo dough are laid.
➦Cut the pie into "baklava" style pieces and bake it in a moderate heat for half an hour.
➦Boil honey, sugar and water for 5 minutes and pour the syrup into the pie when it is half cooled.
➦Served in room temperature.
Η Χρύσα Παραδείση γεννήθηκε το 1908 στη Σμύρνη. Το ταλέντο της μαγειρικής το κληρονόμησε από τη γιαγιά της. Ο σύζυγός της Αλέξανδρος Παραδείσης, δημοσιογράφος της εποχής, της προτείνει να κάνει γνωστές τις συνταγές της μέσα από μία στήλη της εφημερίδας που δούλευε.
➤2 οκάδες* κολοκύθα κόκκινη
➤¾ φλ. ελαιόλαδο ή βούτυρο
➤¾ φλ. μέλι
➤2 κουτ. σουπ. παξιμάδι κοπανισμένο
➤Λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
➤1 κουταλιά κανέλα
➤50 δράμια* καρυδόψυχα
➤Λίγη μαύρη σταφίδα (προαιρετικά)
➤100 δράμια* φύλλο
➤50 δράμια* αμυγδαλόψυχα
➤Ελαιόλαδο ή βούτυρο
Για το σιρόπι
➤1 φλ. τσαγ. μέλι
➤1 φλ. τσαγ. ζάχαρη
➤1 φλ. τσαγ. νερό
*1 οκά= 1282 γραμμάρια , δράμι = 3,2 γρ
➦Κόβεις το κολοκύθι και το βράζεις σε ελάχιστο νερό.
➦Το βάζεις σε τουλουπάνι για να στραγγίσει τελείως το νερό του.
➦Ρίχνεις σε κατσαρόλα τον πολτού κολοκυθιού, το ελαιόλαδο ή το βούτυρο και το μέλι.
➦Ανακατεύεις το μίγμα σε σιγανή φωτιά για 15 λεπτά.
➦Το αποσύρεις από τη φωτιά και ρίχνεις το παξιμάδι, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, την καρυδόψυχα και εάν θέλεις λίγη σταφίδα.
➦Κατόπιν απλώνεις επάνω το μίγμα του κολοκυθιού και το σκεπάζεις με τα υπόλοιπα φύλλα ενώ αλείφεις πάντα κάθε δεύτερο φύλλο με ελαιόλαδο ή βούτυρο και το πασπαλίζεις με αμυγδαλόψιχα.
➦Χαράζεις την πίτα σε κομμάτια μπακλαβωτά και την ψήνεις σε μέτριο φούρνο επί μισή ώρα.
➦Βράζεις επί 5 λεπτά το μέλι τη ζάχαρη και το νερό και ρίχνεις το σιρόπι στηνπίτα όταν αυτή μισοκρυώσει.
➦Τη σερβίρεις κρύα.
➤1 φλ. τσαγ. μέλι
➤1 φλ. τσαγ. ζάχαρη
➤1 φλ. τσαγ. νερό
*1 οκά= 1282 γραμμάρια , δράμι = 3,2 γρ
➦Κόβεις το κολοκύθι και το βράζεις σε ελάχιστο νερό.
➦Το βάζεις σε τουλουπάνι για να στραγγίσει τελείως το νερό του.
➦Ρίχνεις σε κατσαρόλα τον πολτού κολοκυθιού, το ελαιόλαδο ή το βούτυρο και το μέλι.
➦Ανακατεύεις το μίγμα σε σιγανή φωτιά για 15 λεπτά.
➦Το αποσύρεις από τη φωτιά και ρίχνεις το παξιμάδι, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, την καρυδόψυχα και εάν θέλεις λίγη σταφίδα.
➦Στρώνεις σε μέτριο ταψί τα μισά φύλλα ως εξής: αλείφεις το ταψί με ελαιόλαδο και στρώνεις 2 φύλλα. Αλείφεις το δεύτερο φύλλο με λίγο ελαιόλαδο, το πασπαλίζεις με λίγη αμυγδαλόψιχα κοπανισμένη. Κατόπιν στρώνεις άλλα 2 φύλλα, αλείφεις το δεύτερο με ελαιόλαδο και το πασπαλίζεις με αμυγδαλόψιχα. Επαναλαμβάνεις εως ότου στρωθούν τα μισά φύλλα.
➦Χαράζεις την πίτα σε κομμάτια μπακλαβωτά και την ψήνεις σε μέτριο φούρνο επί μισή ώρα.
➦Βράζεις επί 5 λεπτά το μέλι τη ζάχαρη και το νερό και ρίχνεις το σιρόπι στηνπίτα όταν αυτή μισοκρυώσει.
➦Τη σερβίρεις κρύα.
No comments:
Post a Comment