Fat belongs to macronutrients ie those ingredients that the body needs on a daily basis for its proper functioning. Why fat is necessary?
→gives energy: 1 gram of fat gives 9 calories!!!
→can insulate the body, helping to keep it warm and protect organs.
→it is cell membranes΄ building block.
→helps absorb vitamins (A, D, E, K)
→contributes to satiety as digestive system needs more time to assimilate it.
👥👪The amount that everyone is entitled to, depends on many factors such as gender, age, gene profile, physical activity.
😏😕😟Which kind of fat I prefer????
➛Monounsaturated (e.g. in olive oil, avocado or pumpkin seed) and polyunsaturated fats (including omega-3 and omega-6 fatty acids - so-called essential as they can only be obtained from food e.g. fatty fish such as sardines and salmon, vegetable oils, walnuts) have beneficial effects on health (improvement of blood cholesterol levels).
➛I limit my consumption of saturated fat that is primarily of animal origin (eg red meat, fatty processed meats, cheese, eggs), remove visible fat from meat, and also take off the poultry skin.
➛Go away from trans fat (vegetable oils, which have been industrially processed and are mainly found in standardized-processed foods and fast food) that create health problems. So, I say goodbye to junk food😜😞!!!
Diet is individualized taking into account many factors. Among them are health problems. Always follow the advice of a health professional.
Λίπος: εστιάζω στην ποιότητα και την ποσότητα
Το λίπος ανήκει στα μακροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή εκείνα τα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σε καθημερινή βάση για την εύρυθμη λειτουργία του. Γιατί το λίπος είναι απαραίτητο;
→Δίνει ενέργεια. 1 γραμμάριο λίπους δίνει 9 θερμίδες!!!!!!
→Βοηθά στη «θερμομόνωση» του σώματος και στην προστασία των οργάνων.
→Αποτελεί δομικό υλικό των κυτταρικών μεμβρανών.
→Βοηθά στην απορρόφηση βιταμινών (Α, D, E, Κ).
→Συμβάλλει στον κορεσμό αφού το πεπτικό σύστημα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να το αφομοιώσει.
👥👪Η ποσότητα που ο καθένας δικαιούται εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το φύλο, την ηλικία, το γονιδιακό προφίλ ,τη φυσική δραστηριότητα.
😏😕😟Ποιο λίπος προτιμώ;;;
➛Προτιμώ μονοακόρεστα (π.χ. στο ελαιόλαδο, το αβοκάντο ή ο κολοκυθόσπορος) και πολυακόρεστα λιπαρά ( περιλαμβάνονται τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα- τα λεγόμενα απαραίτητα καθώς μπορούν να ληφθούν μόνο από την τροφή (π.χ. τα λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες και ο σολομός, τα φυτικά έλαια, τα καρύδια) που έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία.(βελτίωση επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα).
➛Περιορίζω την κατανάλωση κορεσμένου λίπους που είναι κυρίως ζωικής προέλευσης (π.χ. κόκκινο κρέας, λιπαρά επεξεργασμένα κρέατα, τυροκομικά, αβγά) και όταν τρώω αφαιρώ το ορατό λίπος από το κρέας και βγάζω την πέτσα των πουλερικών.
➛Μένω μακριά από trans λιπαρά (φυτικά έλαια, που έχουν υποστεί βιομηχανική επεξεργασία και βρίσκονται κυρίως σε τυποποιημένα-επεξεργασμένα τρόφιμα και στο γρήγορο φαγητό) γιατί δημιουργούν προβλήματα υγείας . Ναι, λέω αντίο στο Junk food😜😞!!!
Η διατροφή εξατομικεύεται λαμβάνοντας υπόψιν πολλούς παράγοντες. Ανάμεσα σε αυτούς προβλήματα υγείας. Ακολουθείς πάντα συμβουλές από επαγγελματία υγείας.
More info: Περισσότερες πληροφορίες:
https://www.eatforhealth.gov.au/food-essentials/fat-salt-sugars-and-alcohol/fat
https://www.medicalnewstoday.com/articles/141442#saturated-fats
https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/fats/dietary-fats
https://www.bhf.org.uk/informationsupport/support/healthy-living/healthy-eating/fats-explained
https://www.eufic.org/en/whats-in-food/article/facts-on-fats-dietary-fats-and-health
https://www.eurekalert.org/news-releases/658093 https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/fat/art-20045550
No comments:
Post a Comment