Monday, July 4, 2022

Fava (yellow split peas) and Octopus in red wine sauce!!

 



Fava recipe
250 gr. fava (yellow split peas)
1 large onion, coarsely chopped
2 tbs olive oil
800 ml warm water (approx)
Oregano, bay leaf
Salt, Pepper

Rinse fava very well. Place it in a saucepan and cover with water. As soon as it boils, throw away the first water.
Sauté the onion, oregano and bay leaf in the olive oil until the onion takes on color. Add fava , then water and mix.
As soon as it boils, lower the temperature and simmer, occasionally removing the foam on the surface. Add salt, pepper.
Boil for about 50' until the split peas are completely softened and remove from heat.
Puree them with a hand held blender

Octopus in red wine sauce
1.5 kg cleaned octopus
1 large onion, chopped
3 cloves garlic, finely chopped
500 gr. tomato juice
½ cup vinegar
1 cup red wine
½ cup olive oil
1 bay leaf
allspice
Salt, pepper

Boil the octopus in water with vinegar for about 30 to 40 minutes in low heating until tender. Drain and let it cool. Chop into pieces.
Saute onion in olive oil with garlic and add the octopus. Springle with salt, pepper, allspice and add the bay leaf too.
Pour the wine and then the tomato juice. Add 1 cup water and simmer until sauce thickens.


Legumes
They provide fiber, protein, Bcomplex vitamins, carbohydrates, iron, magnesium, copper, manganese, phosphorus, zinc.
The fiber, protein and slowly digested carbohydrates in legumes boost satiety😃😃😃!!!




Φάβα με χταπόδι κρασάτο!!

Για τη φάβα
250 γρ. φάβα
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
2 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
800 ml ζεστό νερό (περιπου)
Ρίγανη, δάφνη
Αλάτι, πιπέρι

Ξεπλένεις τη φάβα πολύ καλά. Σε κατσαρόλα βάζεις τη φάβα και νερό να τη σκεπάζει. Μόλις πάρει βράση πετάς το πρώτο νερό.
Στο ελαιόλαδο σωτάρεις το κρεμμύδι, τη ρίγανη και τη δάφνη μέχρι να πάρει χρώμα το κρεμμύδι. Προσθέτεις τη φάβα και το νερό και ανακατεύεις.
Μόλις βράσει, χαμηλώνεις τη θερμοκρασία και σιγοβράζεις αφαιρώντας κάθε τόσο τον αφρό στην επιφάνεια. Προσθέτεις αλάτι, πιπέρι.
Βράζεις για περίπου 50΄ και αποσύρεις.
Πολτοποιείς με μίξερ χειρός.


Χταπόδι κρασάτο
1,5 κιλό καθαρισμένο χταπόδι
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
500 γρ. χυμό ντομάτας
½ φλ. τσαγ. ξύδι
1 φλιτζ. τσαγ. κόκκινο κρασί
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φύλλο δάφνης
Mπαχάρι
Αλάτι, πιπέρι

Βράζεις το χταπόδι σε νερό με ξύδι για περίπου 30- 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Το στραγγίζεις και το αφήνεις να κρυώσει.
Το κόβεις σε κομμάτια. Σωτάρεις στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι με το σκόρδο και προσθέτεις το χταπόδι. Καρικεύεις με αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι και βάζεις και το φύλλο δάφνης.
Προσθέτεις το κρασί και αφού το απορροφήσει συνεχίζεις με το χυμό ντομάτας. Προσθέτεις 1 κούπα νερό και σιγοβράζεις μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Όσπρια
Παρέχουν φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, υδατάνθρακες, σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό, μαγγάνιο, φώσφορο, ψευδάργυρο.
Οι φυτικές ίνες, οι πρωτεΐνες και οι αργά αφομοιωμένοι υδατάνθρακες των οσπρίων ενισχύουν τον κορεσμό😃😃😃!!!


No comments:

Post a Comment