Tuesday, February 22, 2022

Let's talk about complete and incomplete protein!

 


Proteins look like long chains, the links of which are amino acids. Amino acids are the building blocks of proteins.
 There are 2 types of amino acids:
the essential amino acids i.e those that the body cannot synthesize on its own, so you have to get them daily by food  and the non-essential amino acidsthat can be made by the body.

 Proteins are involved in many different processes such as: tissue regeneration muscle building production of enzymes, antibodies to neurotransmitter hormones.

 Proteins of animal origin🐂🐄🐔🐠 contained inred meat ✏seafood and  fish ✏ eggs ✏poultry ✏dairy. They contain all the necessary amino acids (complete protein), in the proportions that the human body needs and are characterized as proteins of high biological value.

 Plant source proteins 🌽🌾🍄 are found in  ✏legumes ✏nuts  ✏cereals ✏seeds and  ✏vegetables. They do not contain or contain in small proportion the necessary amino acids (incomplete protein) and are therefore characterized as  low biological value protein.
 
In their majority, plant proteins are incomplete. Nevertheless, there are some plant sources of complete protein such as soy.
 
By combining plant sources of protein (amino acids supplementation) → form a complete protein. This supplementation, does not have to be done at the same meal🍴🍛 but during the meals of the day. For example, you can eat beans at lunch and few nuts as afternoon snack❤.

We are talking about food combinations that are actually delicious!!
i.e. 🍚Lentils with rice 🍚Chickpeas with corn 🍚Bean soup with wholemeal bread
🍚Peanut butter with bread 🍚Pasta with pine nuts 🍚hummus and wholegrain pita bread

☺Meet your protein needs, consuming and enjoying a variety of foods!!!





Ας μιλήσουμε για πλήρεις και ατελείς  πρωτεϊνες!

Οι πρωτείνες μοιάζουν με μακριές αλυσίδες, οι κρίκοι των οποίων είναι τα τα αμινοξέα. Τα αμινοξέα είναι τα δομικά συστατικά των πρωτεϊνών.

Υπάρχουν 2 είδη αμινοξέων:
τα απαραίτητα δηλαδή αυτά που οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει μόνος του και τα προμηθεύεται καθημερινά από την τροφή και τα μη απαραίτητα  αυτά που ο οργανισμός μπορεί και τα συνθέτει μόνος του.

Οι πρωτείνες συμμετέχουν σε πολλές και διαφορετικές διαδικασίες όπως :ανάπλαση ιστών οικοδόμηση μυών παραγωγή ενζύμων, αντισωμάτων, ορμονών,  νευροδιαβιβαστών.

Πρωτείνες ζωικής προέλευσης🐂🐄🐔🐠 περιέχονται στο  ✏κόκκινο κρέας  ✏θαλασσινά και ψάρια  ✏αβγά  ✏πουλερικά ✏ γαλακτοκομικά. Περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα (πλήρεις πρωτείνες), στις αναλογίες που έχει ανάγκη ο ανθρώπινος οργανισμός και χαρακτηρίζονται ως πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας.

Πρωτείνες φυτικής προέλευσης🌽🌾🍄 περιέχονται στα  ✏όσπρια  ✏στους ξηρούς καρπούς ✏ στα δημητριακά  ✏στους σπόρους  ✏στα λαχανικά . Δεν περιέχουν ή περιέχουν σε μικρή αναλογία τα απαραίτητα αμινοξέα (ατελείς πρωτείνες) και γι΄αυτό χαρακτηρίζονται ως πρωτεϊνες χαμηλής βιολογικής αξίας.

Στην πλειοψηφία τους, οι φυτικής προέλευσης πρωτείνες είναι ατελείς. Παραταύτα, υπάρχουν ορισμένες φυτικές πηγές πλήρους πρωτείνης όπως για παράδειγμα η σόγια.

Συνδυάζοντας φυτικές πηγές πρωτείνης (τα αμινοξέα αλληλοσυμπληρώνονται)  δίνεται πλήρης πρωτείνη😍 χωρίς να είναι αναγκαίος αυτός ο συνδυασμός στο ίδιο γεύμα🍴🍛 αλλά κατά τη διάρκεια των γευμάτων της ημέρας. Για παράδειγμα, μπορείς να φας φασόλια για μεσημεριανό γεύμα και λίγα αμύγδαλα σαν απογευματινό σνακ❤. 

Όχι τίποτ΄άλλο είναι και νόστιμοι συνδυασμοί !
Παράδειγμα 🍚Φακές με ρύζι, 🍚Ρεβύθια με καλαμπόκι, 🍚Φασολάδα με ψωμί ολικής άλεσης, 🍚Ψωμί με φυστικοβουτυρο, 🍚Ζυμαρικά με κουκουνάρι, 🍚Χούμους και πιτούλες ολικής άλεσης

☺Στόχος η κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων!!!


More info:  Περισσότερες πληροφορίες:
https://www.webmd.com/diet/difference-between-animal-protein-plant-protein
https://www.medicalnewstoday.com/articles/196279
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324229#when-and-how-to-eat-foods-with-essential-amino-acids
https://www.healthline.com/nutrition/how-much-protein-per-day#getting-enough
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3905294/
https://www.moh.gov.my/moh/images/gallery/rni/5_chat.pdf
https://openbooks.library.unt.edu/nutritionforconsumers/chapter/chapter-6-protein-in-health-and-food-sources/
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/protein
https://nutrition.org/protein-complementation/
https://www.emetabolic.com/locations/centers/sioux-city/blog/hormones-dna/how_the_body_uses_carbohydrates_fats_and_proteins/
https://www.piedmont.org/living-better/what-is-a-complete-protein

No comments:

Post a Comment