Tuesday, May 18, 2021

Cuttlefish in tomato sauce and "skioufihta" (traditional cretan pasta)

 



1 kg cuttlefish, cleaned, washed and cut into pieces
1 large onion, finely chopped
3 garlic cloves, finely chopped
1 glass of water, lukewarm
1 small glass of red wine
1 bay leaf
1 tomato, cut into cubes
1 cup tomato juice
Salt, pepper, grated allspice
Dill, finely chopped
1/3 cup olive oil

Saute the onion and garlic in olive oil till begins to color.
Add the cuttlefish slices and sauté for a few more minutes.
Pour the wine and boil till the liquid is reduced.
Add the tomato, tomato juice, spices and lukewarm water.
Boil over medium heat for about 40΄
Use fresh dill at the end of cooking
Enjoy your meal😃!



Cuttlefish: 
source of protein, omega-3 fatty acids, sodium
B vitamins, C, A and folic acid.
Significant amounts of calcium and phosphorus.





Σουπιές κοκκινιστές με σκιουφιχτά μακαρόνια-
 παραδοσιακό κρητικό ζυμαρικό

1 κιλό σουπιές, καθαρισμένες, κομμένες σε κομμάτια
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
1ποτήρι νερό, χλιαρό
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
1 φύλλο δάφνης
1 ντομάτα κομμένη σε κύβους
1 φλιτζάνι χυμό ντομάτας
Αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι τριμμένο
Άνηθο, ψιλοκομμένο
1/3 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο

Σωτάρεις το κρεμμύδι και το σκόρδο στο ελαιόλαδο
Προσθέτεις τις σουπιές και σωτάρεις για λίγα λεπτά ακόμη.
Σβήνεις με το κρασί.
Προσθέτεις τη ντομάτα, το χυμό ντομάτας , τα μπαχαρικά και το χλιαρό νερό.
Βράζεις σε μέτρια φωτιά για περίπου 40΄
Προς το τέλος του μαγειρέματος πρόσθεσε τον άνηθο.

Καλή όρεξη😃!  


Σουπιές:
πηγή πρωτείνης, ω-3 λιπαρά οξέα, νάτριο.
βιταμίνες του συμπλέγματος Β, C, A και φυλλικό οξύ.
Σημαντικές ποσότητες ασβεστίου και φωσφόρου.


No comments:

Post a Comment