Tuesday, April 20, 2021

"Apaki" (traditional Cretan delicacy or "mezes")



"Apaki" is a fragrant, deli meat, made by lean pork, marinated in vinegar, smoked with aromatic herbs and spices. The procedure evolved out of the necessity to preserve meat in times when refrigerators were not exist. It can be added in omelets, salads, or even in oily foods (called “ladera”) or in pizza or pasta giving some extra flavor.




«Απάκι», ο αρωματικός κρητικός μεζές!

Το παραδοσιακό κρητικό αλλαντικό που δημιουργήθηκε τα παλιότερα χρόνια από την ανάγκη των ανθρώπων να διατηρήσουν το κρέας. Παρασκευάζεται από χοιρινό άπαχο κρέας, μαριναρισμένο σε ξύδι, αναμεμιγμένο με ντόπια βότανα και καπνισμένο σε ξύλο οξιάς. Μπορείς να το προσθέσεις σε ομελέτες, σαλάτες ακόμη και σε λαδερά φαγητά ή στην πίτσα ή τα μακαρόνια αν θέλεις να δώσεις μία έξτρα γεύση.

No comments:

Post a Comment